Idag arbetar jag som digital designer hos Sveriges största fastighetsbolag Vasakronan.

Här arbetar jag på uppdrag av våra produktägare och strateger som ansvarar för kontakten mot interna uppdragsgivare och som även projektleder arbetet. Mina huvudsakliga arbetsuppgifter är:

  • Design och produktion av och i interna och externa appar och presentationsverktyg.
  • Gränssnittdesign av interna CMS för att förbättra användarupplevelsen.
  • Design och produktion av kommunikationskoncept för ny- och ombyggnadsprojekt, tjänster och service, för våra hyresgäster och fastigheter. Det kan handla om miljöprofilering, ompaketering av gemensamma ytor i fastigheter, infographics för hela byggnader, till förfinande av Vasakronans grafiska profil.
  • Löpande arbete med vår webb och design för integrering av nya verktyg, tjänster och koncept.
  • Produktion av kommunikationsmaterial för digitala skärmar såsom mallar, banners och informationsflöden. Men även utveckling av ramverket.
  • Produktion av loggor för nya bolag eller koncept, piktogram och ikoner.
  • Design av mallar för mail och PowerPoint. För att skapa ett effektivare och mer genomgående uttryck när vi kommunicerar.
  • Fotografering och bearbetning av bilder. Allt ifrån arkitektoniska bilder till event.

I mitt dagliga arbete producerar jag även del print. Det kan handla om kreativa fönsterfolieringar på våra fastigheter, konceptbroschyrer för våra fastigheter eller nybyggnadsprojekt, fasadskyltar, heltäckande byggvepor över hela fastigheter som byggs om. Gör även olika typer av kartor för orientering i större fastigheter eller för kreativa utomhusmötesslingor. Vi jobbar även med utsmyckningar av offentliga miljöer.

I min roll jobbar jag tätt med våra digitala byråer för appar och webb, skyltmakare och tryckerier och samarbetspartners.

Här kommer några exempel vad jag har gjort:

Vasakronans Handelsapp
Vi skapade en app för att ge våra uthyrare ett mer interaktivt hjälpmedel att prata med våra kunder. Att istället för otaliga broschyrer och pannåer hitta ett effektivt och kul verktyg att samla vårt utbud i och ha ett samtal kring.
Appen fungerar idag som ett presentationsverktyg för våra uthyrare när de träffar våra retailkunder. Med appen visar de enkelt våra butikslokaler och kommande lediga butikslägen i Sveriges största städer – Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. I appen hittar man även detaljerade beskrivningar av citykärnor, handelsstråk och gallerior. Appen innehåller fakta(såsom ritingar och storefronts) och filmer, vr-åkningar och visionsbilder för pågående utvecklingsprojekt där handeln står i centrum.

Vasakronanas Handelsapp, ett presentationsverktyg för våra uthyrare inom handel, 2017-2019

Vasakronans Handelsapp, ett presentationsverktyg för våra uthyrare inom handel, 2017-2020

Appikon för Vasakronans Handelsapp

Appikon för Vasakronans Handelsapp

Mapbox, kartverktyg 
Tillsammans med vår byrå Mirum tog vi oss an utmaningen att hitta en kartlösning för bolaget som skulle fungera både digitalt och i tryck.

Internt har behovet av kartor varit stort, behovet uppstår när man ska presentera projekt, fastighetsbestånd, investeringsbeslut, förstudier i byggprojekt till införsäljningen av lokaluthyrning.

I realtid kan vi nu uppdatera vårt utbud av fastigheter och lokaler, visa omgivande kommunikationer och sätta vår personliga touch på kartan. Med hjälp av appen kan man lätt se vilka butiker som ligger grannar och hur långt det tid det tar att ta sig från A-B.
Verktyget har stor potential framöver, ju mer sensorer och automation vi sätter in i våra fastigheter och retailytor ju mer statistik och information kan vi förse våra kartor med i realtid.

Dels har vi tillsammans skapat ett eget webbverktyg där man kan filtrera ut sitt urval för sitt behov, men vi har även implementerat kartorna på vår hemsida och anpassat den för de olika landningssidorna. Mapbox är även implementerat i Vasakronans handelsapp.

Kika gärna mer på kartan.

Mapbox, vårt interna verktyg för kartor

Mapbox, vårt interna verktyg för kartor

Pictogram 
Som en del i vår grafiska profil så har vi tagit fram ett eget pictogrammanér där vi löpande bygger upp ett designbibliotek. Vi ritar pictogrammen från grunden efter behov. Pictogrammen används sedan på allt i från skyltar, folieringar till ikoner, knappar eller komponenter i våra appar och på vår webb.

Pictogram

Pictogram för olika kommunikationskoncept

Cykelkonceptfoliering

Cykelkonceptfoliering


Lagom varmt, en app om inomhusklimat

Hur varmt ska det vara på kontoret? Inomhusklimatet engagerar och det är högst individuellt vad som uppfattas som lagom varmt.
Våra fastighetstekniker behövde ett verktyg för att prata med våra kunder om det ständigt aktuella ämnet inomhusklimat. Vi gav dem ett verktyg där man på ett lekfullt sätt får tips på hur man själv kan påverka känslan på kontoret. Appen syftar till att öka kunskapen och förbättra dialogen om inomhusklimat. Den bygger på interaktiva val och innehåller konkreta enkla tips.

Min del i arbetet:

Jag träffade vår specialist inom området och översatte efter interna workshops hans tankar till skisser på flöde, funktionalitet och design.
Vår digitala marknadsstrateg och jag hade sedan kontakt med vår appleverantör Frontcell som byggde applikationen utifrån mina idéskisser. Vi  bollade med Frontcells designers och utvecklare löpande under projektets gång.

Appen Lagom varmt

Appen Lagom varmt, illustration Karin Taawo Bektasevic

Filmprojekt
Löpande så dyker behovet upp av att kommunicera med rörlig film. Eftersom vi inte internt är några experter just på filmproduktion så har vi jobbat med House of Radon som hjälpt oss med att hitta rätt tonalitet och uttryck.

Jag har varit med i två filmprojekts uppdrag, här har vi i projektgruppen bollat innehåll, hur man på bästa sätt förhåller sig och utvecklar vår grafiska profil i filmsammanhang. Tillsammans har vi sedan hittat rätt manus, VoiceOver, casting och filmlängd för våra behov.

C2507C0B-5B8B-4BE5-B29F-E6B74A9BF1A3

Stillbild ur filmen för projektet Sergelhuset

Stillbild ur filmen för projektet Sergelhuset

Stillbild ur filmen för projektet Sergelhuset


Hötorgsterrassen

Sommaren 2015 öppnade Vasakronan Hötorgsterrassen för allmänheten. Att skapa en ny, grön citypark för stockholmare och turister är ett led i Vasakronans ständiga arbete att utveckla staden till en plats där människor trivs och vill vara. Med inspiration från andra storstäder återinvigs nu Hötorgsterrassen som för 40 år sedan stängdes för allmänheten på grund av vandalisering. Med enkla medel har den åter gjorts i ordning till en grön och avkopplande oas, en trappa upp från pulsen på Sveavägen och Hötorget. Här finns även ett antal ”food trucks” med mat från menyer som varieras under sommaren.

Min kollegas och mitt uppdrag var att konceptualisera terrassen, ta fram en grafisk profil och hitta rätt fotomanér. Utifrån detta uttryck skapade vi sedan digitala skyltar, flaggskyltar, folieringar(se t ex den folierade trappan upp till terrassen), vepor, inbjudningar och  eventmaterial.

Kolla även in ett kul sammanträffande med min tidigare arbetsgivare SATS.

Konceptualisering av Hötorgsterrassen, foliering av trappa. Illustration framtagen tillsammans med mina kollegor Karin och Nina.

Konceptualisering av Hötorgsterrassen, foliering av trappa. Illustration framtagen tillsammans med mina kollegor Karin och Nina.

Hötorgsterrassen

Photo 31-05-2018, 11 08 48

Flaggskylt för Hötorgsterrassen

hotorgsterassen_gustavkaiser_DJI_0935 Photo 30-04-2019, 11 23 04